donderdag 14 januari 2016

Glutenvrij van Amsterdam naar Melbourne via Kuala Lumpur

Deze week ben ik van Amsterdam naar Melbourne gevlogen met een tussenstop in Kuala Lumpur.

Allereerst heb ik op Schiphol wat gegeten. Mijn vlucht ging namelijk om 20.45, dus half zeven leek me een mooie tijd voor een kleine avondmaaltijd. Ik had 's middags al warm gegeten thuis en zou in de KLM Lounge op zoek gaan naar iets wat glutenvrij is. Het eten dat daar geserveerd wordt is niet elke dag het zelfde, maar ik weet dat een deel van de maaltijden glutenvrij is. Even duimen dus dat het deze keer het geval was en dat was het! Ze hadden een vegetarische groenten curry en een kip curry. Er werd geen rijst bij geserveerd, wat ik een beetje gek vond. Gelukkig smaakte het goed:



Aan boord van KLM waren de maaltijden weer goed verzorgd. Allereerst werd als snack een zakje cashewnoten uitgedeeld, dat was lekker. Ik kreeg als warme maaltijd het zelfde als de vorige keer:



Ik vond het helaas niet zo lekker smaken, die boekweit risotto... Gelukkig was hij wel melkvrij. Ik kreeg er ook een Consenza broodje bij, dat redelijk goed te eten was. Het was wat droog, maar door het in de jus te deppen, werd het nog wel wat.


Bij het ontbijt kreeg ik weer een broodje en fruit. Het bakje yoghurt heb ik laten staan, het broodje heb ik belegd met het ei. Dat smaakte goed! Ook zaten er in het warme bakjes aardappelpuntjes (goed te eten!) en champignons (niet gegeten). 

Prima voor elkaar dus! Bij KLM kun je eenmaal in de lucht bij de stewardessen wat te snacken halen. Als je glutenvrij moet eten, kun je voor de rolletjes Mentos in vijf verschillende smaken kiezen. 

Op het vliegveld van Kuala Lumpur had ik een lange overstap. Helaas ging er iets heel erg mis met mijn ticket naar Melbourne, waardoor ik vier uur heb doorgebracht bij de transfer desk. Ik had dus geen tijd om in de lounge wat te gaan eten of om de vele restaurants op het vliegveld af te gaan. Na 2,5 uur wachten en wat tranen kreeg ik van een transfer desk medewerker een bon waarmee ik wat te eten kon halen. Ik ging naar de saladebar die ik nog kende van een eerdere overstap op dit vliegveld en bestelde de salade met fruit. Van gluten hadden ze nog nooit gehoord, dus het werd "ik ben allergisch voor brood". De medewerkster moest opnieuw beginnen aan de bereiding toen ze met een broodmes de appel ging snijden op de broodplank. Ik stond er daarna met mijn neus bovenop en toen ging het goed. 
Toen ik eindelijk een ticket had voor de vlucht naar Melbourne, had ik nog eventjes de tijd om iets te eten te halen in de lounge. Het eten ging na overleg toch nog een beetje op hoop van zegen. Gelukkig ging het goed! Ik ging voor rijst, kip en groente: 


Omdat mijn ticket voor de vlucht naar Melbourne uit het systeem was gehaald, was er dus ook geen glutenvrije maaltijd voor mij aan boord. Aan het begin van de vlucht werd een zakje pinda's uitgedeeld, dat ik gegeten heb. Daarna ben ik gaan slapen; ik sloeg de warme maaltijd dus over. Toen ik wakker werd at ik nog wat pinda's en een zelf meegebrachte mueslireep. Toen het ontbijt geserveerd werd, legde ik uit wat er mis was gegaan met de maaltijd en wat ik wel kon eten. Ik kreeg een bakje fruit uit de business class en twee zakjes gemengde noten. Prima opgelost zo!

Zo zie je maar: als het allemaal goed geregeld is, krijg je prima maaltijden aan boord. Maar ook als er niks geregeld is, valt er ter plekke wel wat samen te stellen. Toch was ik wel blij met mijn "voor de zekerheid" mueslirepen. 

Groetjes Marjolein